Wat is theatersport?



Theatersport is een improvisatievoorstelling in de vorm van een wedstrijd. Twee teams dagen elkaar uit tot het spelen van scènes. Zij geven aan wat voor soort scène zij gaan spelen en vragen aan het andere team om een soortgelijke spelvorm te kiezen. De ingrediënten van de scène - de karakters, de relatie tussen de karakters, de plaats van handeling, de inhoud, de stemming enzovoort - vragen de spelers aan het publiek. Met de suggesties van het publiek spelen de acteurs a l'improviste een (kort) spel.

Wedstrijd!

Theatersport is dus een wedstrijd. De teams op het podium dagen elkaar om de beurt uit tot het spelen van bijvoorbeeld een lichtvoetige scène, een bloemige scène, een scène met een luchtje of noem het maar op. Tijdens de wedstrijd worden de scènes beoordeeld door een strenge doch rechtvaardige jury die zich specialiseert op inhoud, techniek en amusement. Uiteraard heeft ook hierin het publiek weer de grootste stem. Zij mag aan het eind van de scènes bepalen welke scène zij het beste vond. Dit gaat meestal gepaard met veel ‘boeh’ geroep en het gooien van natte sponzen richting de jury.

De Rechters. (foto: Jan Hendrik van der Veen.)


Spelvormen

Een scène wordt altijd gespeeld in een bepaalde spelvorm. Dit is dan ook het enige houvast van de spelers op het toneel. Een voorbeeld van zo’n spelvorm is de 'Drie in de pan'. Hierbij wordt een kleine scène opgezet door twee personen aan de hand van het gevraagde aan het publiek. Dit kan bijvoorbeeld een locatie zijn, of een relatie tussen twee personen. Aan het einde van de scène wordt een emotie gevraagd. Iemand kan bijvoorbeeld roepen: 'woede', 'verdrietig' of 'verliefd'. De scènes wordt nu nog een keer gespeeld, maar dan in die emoties. En dat dan drie keer.
Bij De Doventolk wordt een Professor geïnterviewd over een niet-bestaande uitvinding. De Doventolk vertaalt het gesprek voor de dove aanwezigen. Met natuurlijk veel rare dingen om uit te beelden.

De Doventolk. (foto: Jan Hendrik van der Veen.)


Winnaar

Het team dat het beste weet te improviseren wordt de uiteindelijke winnaar. Het publiek wordt hier ook actief bij betrokken. Zij kan namelijk naast het geven van de kenmerkende ingrediënten, bij mooie momenten in een scène rozen gooien om hun bewondering te laten blijken voor de spelers. De presentator leidt de avond in goede banen. Zo ontstaat een echte wedstrijd in een geanimeerde stemming met aan het einde van de avond een winnaar!


'Handje Pandje' tijdens een wedstrijd.




Het idee van theatersport is in de jaren zestig ontstaan na een bezoek van de grondlegger Keith Johnstone aan een worstelwedstrijd. Hij bedacht dat hij het enthousiasme van het publiek tijdens de wedstrijd graag in het theater zou willen zien. Hij kreeg het idee om de worstelaars te vervangen door spelers. Theatersport was een van de ideeen die hij uitprobeerde met “Theatre Machine” in Engeland en “Loose Moose Theatre” in Canada. Vanuit Canada begon theatersport langzaamaan voet aan de grond te krijgen op andere plekken. En zo is theatersport een vorm van improvisatietheater geworden, die door honderden groepen en op alle continenten wordt gespeeld.

Theatersport wordt gespeeld op alle niveaus. Dit loopt van enthousiaste amateurverenigingen in de polder tot megaspektakels met 2000 toeschouwers in Australie. Er zijn groepen van Argentinië tot Finland en van Nieuw Zeeland tot Zimbabwe.